Geen promotie voor Tilburg Trappers

Afgelopen zaterdag publiceerden de Tilburg Trappers een kort bericht dat de Trappers niet mogen uitkomen in de DEL2, de op-een-na-hoogste Duitse ijshockeyliga. De Trappers kunnen dus ook aan het eind van het huidige seizoen niet promoveren. Een teleurstelling voor spelers, club en fans. Het bestuur van de Trappers heeft laten weten de toekomstplannen te heroverwegen.

20180902_133844(1)

©Gerdjan Kipping

In Nederland is verder niks te vernemen over de ins en outs, maar gelukkig hebben de makers van de onvolprezen ijshockeypodcast Shorthanded News wel contact gezocht met René Rudorisch, directeur van de DEL2. In dat interview licht Rudorisch toe waarom promotie niet aan de orde is

Voor degenen die niet precies weten hoe de Duitse ijshockeystructuur is opgebouwd geef ik een korte inkijk. De Deutsche Eishockey Liga (DEL) is de hoogste Duitse ijshockeyafdeling. Dit is een zelfstandige BV. De afgelopen seizoenen was het de facto een gesloten competitie, omdat degradatie niet mogelijk was. Met ingang van het seizoen 2020-2021 zal er wel weer een promotie-/degradatieregeling zijn. Ook de DEL2 is een gesloten competitie in de vorm van een zelfstandige BV. De clubs uit de DEL en DEL2 zijn na eerdere onenigheid wel weer lid van de Duitse IJshockeybond (DEB). De Tilburg Trappers komen uit op het derde niveau, de Duitse Oberliga. Deze bestaat uit een noordelijke liga (met de Trappers) en een zuidelijke (die eigenlijk alleen uit clubs uit Bayern bestaat) en wordt georganiseerd door de DEB. De lagere klassen hieronder vallen onder de verantwoordelijkheid van de regionale bonden.

Met de prestaties van de Trappers is, na drie Oberligatitels op rij, niets mis, maar onder andere vanwege de herinvoering van een promotie-/degradatieregeling tussen de DEL en DEL2 wil de DEL2 niet dat de Tilburg Trappers deel uitmaken van de DEL2. Rudorisch verklaart dat “De vraag of een competitie moet worden geïnternationaliseerd kan niet alleen aan één liga worden overgelaten.” Promotie van de Trappers is niet alleen meer een zaak van de DEL2-clubs en de Oberliga, maar ook van de DEL en de Duitse ijshockeybond en daarmee van de gehele Duitse ijshockeysport, zo verklaart Rudorisch.

Ook als de Trappers de finale halen en de andere finalist niet wil of kan promoveren, is promotie voor de Trappers niet aan de orde, aldus Rudorisch. Dan wordt gekeken naar de andere clubs die de halve finale haalden. Rudorisch vult nog aan dat hij het ook uit het oogpunt van ontwikkeling van de Duitse ijshockeyjeugd internationalisering van de Duitse liga’s niet wenselijk vindt. Of het een fout was dat de Tilburg Trappers werden toegelaten tot de Oberliga, wil Ullrich nog weten. Rudorisch wil daar niet van spreken. Dat de Trappers toe zijn getreden tot de Oberliga had op dat moment zeker meerwaarde. De Trappers hebben een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van de Oberliga Nord geleverd. Maar wat betreft de consequenties voor de toekomst, was een beslissing hierover met alle betrokken partijen verstandiger geweest, aldus Rudorisch. En wellicht heeft men de kracht van de Tilburg Trappers destijds wat onderschat.

In de nababbel bespreken Ullrich en partner Bernd Schwickerath wat er nu mogelijk gaat gebeuren. Beide heren vinden het jammer dat de Trappers niet mogen promoveren, maar zien het niet gebeuren dat de Trappers hun verblijf in de Oberliga gaan verlengen. Ullrich verwacht niet dat de Trappers terugkeren naar de BeNe League en oppert dat een uitstap naar de Franse en de Britse competitie mogelijk zou zijn. De Britse competitie vinden Ulrich en Schwickerath meer voor de hand liggen en een regelmatig bezoek aan Stappegoor ligt dan in het verschiet.

Een beknopte samenvatting van het interview met René Rudorisch staat hier. De volledige podcast kun je hier beluisteren. Vanaf 29’39” gaat het over de Tilburg Trappers. En als tip voor degenen die Duits kunnen verstaan en van podcasts houden, abonneer je op Shorthanded News. Informatief, vakkundig, leuke gasten, biertips en humor (ja, dat hebben Duitsers ook).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s